Гласовете на астронавтите, стъпили на Луната, звучат в интернет
Гласовете на астронавтите, стъпили на Луната, звучат в интернет / снимка: БГНЕС

40 години след старта на първия пилотиран полет до Луната, гласовете на астронавтите от Аполо 11 и ръководителите на полета отново звучат в интернет, след като НАСА започна транслиране на записите от разговорите между екипажа и центъра за управление, съобщава РИА "Новости", позовавайки се на космическата агенция на САЩ.

Аудиозаписите от разговорите по време на мисията на Аполо 11 ще бъдат транслирани по същото време, когато те са се случили през 1969 г. Интернет транслирането ще започне 16 юли в 6.32 ч. местно /14.32 ч. българско/ време, два часа преди 40-годишния юбилей от старта на кораба и ще продължат до неговото "кацане" в петък, 24 юли, в 19.51 ч. българско време.

На адрес http://www.nasa.gov/externalflash/apollo11_radio/ всички желаещи могат да чуят разговорите между астронавтите, а също така коментари на центъра за управление на полетите в Хюстън. На сайта вече са качени дешифрираните разговори, допълва БГНЕС.

Тези документи, подготвени още през август 1969 г., бяха разсекретени през втората половина на 70-те години.

В понеделник /20 юли/ се навършват 40 години от първото стъпване на човека на Луната. Това беше командирът на Аполо 11 Нийл Армстронг. Първите хора на Луната почетоха паметта на всички американски и съветски колеги, загинали при изпълнението на космически мисии, а също така оставиха капсула с послание от ръководителите на 74 държави. На мястото на кацането бяха забити карта на Земята и табела с надпис: "Тук хората от планетата Земя за пръв път стъпиха на Луната. Ние дойдохме с мир от цялото човечество". Под тези думи стояха подписите на астронавтите и президента на САЩ.