Гигантски сладкиш сътвориха в Южна Индия
Гигантски сладкиш сътвориха в Южна Индия / netinfo

Гигантско творение на сладкари от южноиндийския щат Керала претендира за "статута" на най-високия в света коледен кекс, информира ИТАР-ТАСС.

В течение на три седмици десет кулинари от висша класа, поканени в хотела "Удай Самудра", разположен в популярния курорт Ковалам, се трудели по осем часа дневно, за да представят днес своя шедьовър с височина над 9,30 м. Кексът тежи 2,5 тона, уверява агенцията.

Предишният рекорд в тази категория е поставен в Банкок, но тамошният кекс бе висок едва 8,83 м, коментира директорът на индийския хотел Раджа Гопап Айер. Новият "рекордьор" бе нарязан днес на 22 000 порции - със 788 порции повече, отколкото бяха получени от тайландския му конкурент.

За любителите на домашни сладкиши е полезно да научат, че могат да стигнат рекорда на южноиндийските сладкари, ако си набавят поне 200 кг пшенично брашно, 120 кг захар на пясък, 69 кг сушени и захаросани плодове, 100 кг маргарин, 1500 кг яйца, 50 кг глазура и по 10 бутилки ром и бренди, съобщи БТА.

Суперкексът е предназначен не само за гостите на хотела и поканените на днешното шоу - повечето порции ще бъдат раздадени на безимотни жители на Керала чрез благотворителни организации, допълва ИТАР-ТАСС.