Свети Стефан
Свети Стефан / Gulliver/Getty Images
В чест на Великия пост и наближаващия Великден, в катедралата "Свети Стефан" в центъра на австрийската столица бе открита необичайна инсталация на австрийския скулптор Ервин Вурм, която иска символично да стопли сърцата на виенчани, съобщиха от Бюрото за международни връзки на община Виена в София.

Преди няколко дни катедралата "Св. Стефан" във Виена се превърна в своеобразен музей на съвременното изкуство. До Великден, който тази година се пада на 4 април, посетителите на катедралата ще бъдат посрещани отвън от четириметрова оранжева грейка (термофор), стъпила здраво на краката си, а главният олтар ще е покрит от плащаница във формата на огромен виолетов пуловер, с площ от близо 80 кв.м.
 


"Този пуловер ни обгръща, топли и е символ на защита и безопасност", коментира неговият автор Ервин Вурм. С тези творби църквата иска да вдъхне на виенчани усещане за топлина, любов към ближния и безопасност. Това са ценности, които са необходими винаги, но те са особено актуални във времена на пандемия и "социална дистанция". Именно по този начин свещеникът Тони Фабер и Ервин Вурм интерпретират инсталацията, която тази година е издигната за втори път по време на Великия пост във Виена.

И двете произведения бяха изложени на същото място и миналата година. Тогава огромната грейка пред южната фасада на катедралата беше все още черна. Поради извънредното положение и първия локдаун, много виенчани не успяха да видят и чуят посланието, затова тази година инсталацията отново е в центъра на Виена. Традицията известни художници да покриват с плащаница главния олтар в "Св. Стефан" датира от 2013 г.

Ервин Вурм (66 г.) е един от най-известните съвременни скулптори в Австрия. Прочута е серията му "Едноминутни скулптури" от края на 80-те години, както и серията "Отчаяни философи" от 2009 г. Сред най-известните му произведени
БТА