/ ThinkStock/Getty Images
Достатъчно необикновено е да видиш едно от най-големите, най-редки и най-миризливи цветя на планетата да цъфти. Да видиш две, разцъфващи едновременно – това вече е изключително! Ето защо близо 215-сантиметровите „трупни цветя” в Чикагската ботаническа градина предизвикаха интереса на десетки хиляди посетители само за една седмица, въпреки зловонната смрад на разлагащ се труп, която те отлагат, за да привлекат бръмбари и мухи за опрашване.


Причината за нескрития интерес се крие във факта, че редките растения, наречени Титаничен аморфофалус всъщност могат да се открият свободно растящи на едно-единствено място в света – индонезийския остров Суматра. И тъй като и там те са застрашени от изсичане, малцина ботанически градини по света се опитват да ги култивират и опазят, доколкото могат. А това не е никак лесно, като се има предвид, че са необходими минимум 10 години, за да поникне самото цвете и само ден, за да разцъфне и увехне.


„Да имаме трупни цветя близнаци, разцъфващи в един и същ миг е изключителна рядкост”, заяви Грег Мюлер – водещ учен в ботаническата градина в Чикаго. Заедно с екипа си той е бил толкова изненадан от откритието, че се е обадил на колегите си, отглеждащи нестандартното грудково растение по света, за да провери дали има и други подобни случаи. Така той е установил, че това е първото подобно събитие в цяла Северна Америка.


Градината ще продължи да излага на показ „близнаците” до 8 юни с надеждата да привлече още ентусиасти, дошли да разгледат масивната двуметрова структура на цветята, макар и цветовете им вече са се събрали и да са започнали да окапват. За щастие ботанистите са успели да се доберат до няколко ценни семенца, които вече са разпратили по света с надеждата да спасят това невероятно чудо на природата от изчезване.
БГНЕС