Гигантски диамант продаден за над 12 млн. долара
Гигантски диамант продаден за над 12 млн. долара / netinfo

“Обещанието на Лесото”, един от най-големите диаманти в света, бе продаден в белгийския град Антверпен за 12,4 млн. долара.

Този бял нешлифован скъпоценен камък с тегло 603 карата (120 грама) и размери колкото топка за голф бе открит на 22 август на територията на южноафриканското кралство Лесото в мина, принадлежаща на компанията “Gem Diamond Mining” и на правителството на страната.

Смята се, че “Обещанието на Лесото” заема 15 място в подреждането на най-големите диаманти, откривани някога на Земята, и най-големият от 1993 г. насам, когато в Демократична Република Конго бе открит “Звездата на хилядолетието” с тегло 777 карата.

Най-големият диамант от повече от век е “Кулинан”, открит в ЮАР през 1905 г. Теглото му е 3106 карата. Днес той не е запазен като едно тяло: от него бе шлифован “Звездата на Африка”, който тежи 530 карата и в момента е един от британските кралски символи, пазени в лондонския Тауър.

Подобна съдба очаква и “Обещанието на Лесото”. Купувачът на камъка – “South African Diamond Corporation”, смята да го нареже на един голям и няколко по-малки брилянта.