/ iStock/Getty Images
Гигантски айсберг, който се е откъснал от ледника Туейтс, блокира пътя на два изследователски кораба с десетки учени, които проучват колко бързо се разпада ледения шелф на Туейтс, съобщи Асошиейтед прес.

Учени от цял свят са част от многогодишен проект с финансиране от 50 милиона щатски долара за изследване на антарктическия ледник, с размерите на щата Флорида. Ледникът Туейтс, известен още като ледник на Страшния съд, може да се изследва в краткия период на антарктическото лято.

Плановете за изучаване на ледения шелф не са отменени, но са възпрепятствани в момента, казаха официални представители.
Това е последната от три международни научни експедиции, чиято цел е уязвимият ледников шелф, каза Роб Лартър, геофизик от Британския антарктически институт, главен учен на първата изследователска мисия.

Дейвид Холанд, еколог от Нюйоркския университет, който е планирал да копае дълбоко в ледниковия шелф на Туейтс, за да измери температурата на водата под него, е изключително близо до ледника, но все още не е там.

Той е импровизирал и се е установил на шелфовия ледник Дотсън, където досега не са стъпвали хора. Дотсън се намира на около 140 километра от Туейтс.
Леденият шелф е "най-важната част от Туейтс, но се пази и крие от нас", каза Холанд в първото си видеоинтервю от Дотсън. Той нарече ледника "красив бял пустинен пейзаж, всъщност искрящо бял. Скоро той ще изчезне и ще бъде заменен от Тихия океан", каза Холанд.

"Никой не може да стигне до Туейтс тази година", каза Холанд пред Асошиейтед прес.

Туейтс се разпада и от него се откъсват множество айсберги, каза още той. Големият айсберг е бил острие на Туейтс, преди да се откъсне от него преди около 20 години, казва Лартър. Той е с размери 70 километра на 44 километра, почти колкото Роуд Айлънд.

Проблеми създава и морският лед, който гравитира около големия айсберг, макар антарктическият морски лед тази година да е необичайно малко, каза Лартър.
БТА