Германските двойки предпочитат да живеят отделно
Германските двойки предпочитат да живеят отделно / netinfo
Учени от берлинския Университет Хумболд са установили нова тенденция сред двойките, живеещи в големите германски градове. Все повече партньори на средна възраст предпочитат да живеят отделно, пише БГНЕС.

Да бъдат заедно, но да живеят отделно – това е новата тенденция сред двойките в големите градове, показват резултатите от изследването. Делът на двойките, живеещи отделно, през 1992 г. е бил 11,6%, а през 2006 г. се е увеличил до 13,4%. При жените този процент е нараснал от 4,7% на 7,9%, а при мъжете – от 4,6% на 8,4%. Този модел на отношения учените са нарекли Living Apart Together (LAT) или „живеем заедно, но отделно“.

Партньорите, които са били заедно дълго време, съзнателно живеят отделно. За изминалите 15 години подобно съжителство е станало популярно сред двойките над 30 години, като в големите градове те се срещат по-често. По данни на учените от берлинския университет тези двойки са също толкова щастливи, колкото и онези, които живеят съвместно.

От своя страна, младите на възраст 20-30 години възприемат такива отношения като промеждутъчно решение преди да заживеят заедно.