Германски педиатри смятат пробиването на ушите за телесна повреда
Германски педиатри смятат пробиването на ушите за телесна повреда / снимка: morguefile.com

Германската федерация на педиатрите смята, че да се подложи едно дете на операция за пробиване на ушите представлява „телесна повреда” като обрязването, според председателя й, цитиран във в. „Франкфуртер Зонтагсцайтунг”.

„Да се пробие ухото представлява според нас телесна повреда и нарушаване целостта на детето както при обрязването”, заявява президентът на организацията Волфрам Хартман. Той подчертава, че дупката в ухото е „необратима рана”, тъй като тази част на тялото не се възстановява.

Тези изявления идват на фона на разгорещени дебати в Германия по темата за обрязването по религиозни причини на еврейски и мюсюлмански момчета - практика, която кьолнски съд оцени през юни като подсъдна.

В петък берлински съд бе призован да се произнесе по един уникален казус, при който един срещу друг бяха изправени родителите на тригодишно момиченце и студио за пиърсинг. Според родителите, детето само поискало да му пробият ушите за рождения ден, отбелязва БГНЕС.

Родителите поискали обезщетение от 70 евро с мотива, че детето им е било травмирано и се оплаквало от болки в дните след операцията.

Накрая страните стигнали до споразумение, като студиото приело иска на семейството. Председателят на съда обаче не изключил аферата да има последици, съобщавайки намерението си да предаде досието на прокуратурата.