Германка и французин обикалят света на кон
Германка и французин обикалят света на кон / netinfo
Германка и французин, обикалящи света на кон, преминаха през Нова Загора. Заместник-кметът на общината Николин Петков посрещна гостите в конната база край града.

Анита и Паскал Изоарди се срещат през 2000 година в Кан. Година по-късно се женят. Оттогава започва тяхното приключение – обиколка на Европа пеш и на кон. През 2001 година прекосяват Италия от север на юг, като минават през най-големите градове. След това прекосили Източна Франция от изток на запад и Северна Испания от изток на запад. След три месеца стигнали до Южна Португалия. Оттам закупили единия от конете си, с които пристигнаха в Нова Загора. От Португалия тръгнали към Германия откъдето е родом Анита.

Напуснали са Германия преди 7 месеца. Прекосили са Чехия, Словакия, Румъния и са влезли в България през Русе. В България са от две седмици. Освен Русе са преминали още през Попово, Арбанаси, Велико Търново, Елена, Твърдица и Нова Загора.

Дневните им преходи са по 20-25 км. Следващата им спирка след Нова Загора е новозагорското село Любенова махала. Целта им е да стигнат до ГКПП – Свиленград, от където да преминат в Турция и да видят Истанбул. Желанието им е от Турция да стигнат до Иран и Китай.

Пред журналисти Анита и Паскал разказаха, че България е първата страна, в която са посрещнати толкова сърдечно. Първите български думи, които са научили са „благодаря” и „сено”. „В началото семействата ни приемаха скептично това, което правим, но сега са много горди с нас, като прочетат в някой вестник или списание за приключението ни”, казаха още пред журналистите Анита и Паскал. От общинските администрации на градовете, през които са преминали са им оказали пълно съдействие при настаняването им и намирането на подслон за конете.