Гелове предпазват жените от заразяване със СПИН
Гелове предпазват жените от заразяване със СПИН / netinfo

Гелове, предпазващи жените от заразяване с вируса на СПИН, са показали, че действат, съобщиха учени. Изследване върху 3000 жени показало, че гелът, създаден от Indevus Pharmaceuticals в Масачузетс, намалява заразяването с една трета, а две изследвания върху маймуни установили, че лекарството Трувада на Gilead Sciences Inc.може да предотврати заразяването, когато бъде приемано като лекарство или като гел. Изследванията, представени на конференцията по СПИН в Канада, показват, че е възможно да се забави разпространението на смъртоносния вирус, който е засегнал 33 милиона души по света и е убил 25 милиона.

Д-р Салим Абдул Карим от Центъра по СПИН в Южна Африка и негови колеги тествали гела Indevus's PRO 2000 върху жени, които не са носители на вируса, но съпрузите им са заразени. Гелът намалил процента на заразените със СПИН с една трета, съобщиха те на конференцията.

Две изследвания върху маймуни на хапчето Вирийд или тенофовир, комбинирано с друго, наречено Трувада, може да предпази маймуните от заразяване с вирус, подобен на СПИН, когато бъде използван като гел или хапче, допълва БГНЕС.