Гадни копилета спечели наградата на актьорите в САЩ
Гадни копилета спечели наградата на актьорите в САЩ / снимка: Reuters

Филмът "Гадни копилета" спечели голямата награда на Американската гилдия на актьорите, а Джеф Бриджис и Сандра Бълок бяха обявени за най-добър актьор и най-добра актриса на 2009 г., съобщи Ройтерс.

Лентата на режисьора Куентин Тарантино "Гадни копилета" спечели наградата за най-добър актьорски състав на церемонията в Лос Анджелис. Отличията на гилдията често са смятани за индикатор кои ще са актьорите с най-големи шансове да се включат в надпреварата за оскарите - най-престижните награди в света на киното.

Нямаше доминиращ фаворит на тазгодишните награди на актьорската гилдия. Блокбастърът "Аватар" на Джеймс Камерън, който спечели Златен глобус, не участваше в надпреварата за отличията на гилдията.

"Гадни копилета" победи другите номинирани в категорията: "Войната е опиат", "Образование", "Девет" и "Прешъс".

Наградите на Бълок за ролята й в "Невидима страна" и на Бриджис за ролята му в "Лудо сърце" ги превръщат в основни претенденти за Оскар. Двамата получиха също Златен глобус и наградите "Изборът на критиците". Номинирани за най-добър актьор бяха също Джордж Клуни, Колин Фърт, Морган Фриймън и Джереми Рънър. За най-добра актриса се състезаваха още Мерил Стрийп, Хелън Мирън, Кери Мълиган и Гейбъри "Габи" Сидебей.

Кристоф Уолц от "Гадни копилета" взе наградата за най-добър актьор в поддържаща роля, а Моник от "Прешъс" - за най-добра актриса в поддържаща роля, пише БТА.

В телевизионните категории сериалът "Момчетата от Медисън Авеню" спечели наградата за най-добър драматичен актьорски състав, а поредицата "Glee" - за най-добър комедиен актьорски състав.

Тина Фей и Алек Болдуин от сериала "Рокфелер плаза 30" спечелиха наградите за най-добра комедийна актриса и актьор. Джулиана Маргуляс получи награда за най-добра драматична телевизионна актриса за "Добрата съпруга", а Майкъл Хол - за най-добър драматичен телевизионен актьор за ролята си в "Декстър".