Гадатели контролират обществения живот на Шри Ланка
Гадатели контролират обществения живот на Шри Ланка / снимка: www.sxc.hu

Звездобройци оказват значително влияние върху президентските избори, които предстоят в Шри Ланка след края на 37-годишната гражданска война, съобщава АФП.

Влиятелните звездобройци са оказали влияние за самото решение за свикване на извънредни избори, точната дата на гласуването, както и появата на опозиционния кандидат Сарат Фонсека. Техните предсказания се считат за по-надеждни от проучванията на общественото мнение в страната, където много политици имат лични астролози, а сватбите и ражданията се смятат за водени от разположението на планетите. Дори националният парламент свиква сесиите си в астрологично подходящо време.

Имало е и случай действащ президент да заповяда разпръсването на светена земя от хеликоптери над ключови градове, след препоръка на астролог. „Несигурността ги кара да вярват в астролози", смята Нанда Годаге, бивш външен министър и политически коментатор. Може и да е прав, но предсказанието на уважаван будистки монах-астролог доведе до политическото противопоставяне на Фонсека и президента Махинда Раджапаксе, а по време на войната, военните в страната са започвали офанзиви срещу тамилските тигри по астрологични причини, допълва БГНЕС.

В крайна сметка влиянието на звездобройците в обществото може да се окаже по-трайно от това на самите политици, които съветват.