/ ThinkStock/Getty Images
Френските депутати вече ще имат право да се явяват на заседания на парламента без сако и вратовръзка, реши бюрото на Националното събрание, долната камара на парламента, съобщават АФП и ТАСС.
 
Висшата колегиална инстанция на парламента официално постанови относно дрескода на народните избраници, че няма никакви изисквания към костюмите на депутатите. "Носенето на сако и вратовръзка в пленарна зала вече не е задължително", потвърдиха от бюрото на Националното събрание на Франция.
 
В кулоарите на парламента бе изказано мнение, че тези разяснения са били необходими във връзка с идването на много нови депутати в законодателната власт. След изборите през месец юни Националното събрание на Франция преживя своето най-голямо обновление в историята си - 2/3 от депутатите за пръв път постъпиха в Долната камара на парламента.
 
Миналата седмица новият дрескод в Бурбонския дворец, където заседава Националното събрание, беше наложен по революционен начин. Депутатите от новата фракция "Непокорна Франция" дружно се явиха в парламента без вратовръзки. "През живота си никога не съм връзвал възел и не вярвам това да бъде поискано от моите избиратели", заяви представителят на това политическо движение Франсоа Рюфен.
 
БТА