/ БГНЕС
Френският милиардер, медиен и телекомуникационен магнат Патрик Драи купи аукционната къща Сотбис, съобщи АФП.

Драи плаща 3,7 милиарда долара, за да притежава един от най-големите дилъри на изкуство в света, обявиха от основаната във Великобритания Сотбис.

Вадят на търг картина с отпечатъци на Рембранд (ВИДЕО)

Патрик Драи е един от най-богатите французи и основател конгломерата Алтис, който притежава телекомите SFR, както и няколко популярни медии, сред които новинарския канал BFM и вестник Либерасион.

Драи изкупува акциите на Сотбис по 57 долара всяка и по този начин връща компанията в частни ръце, след като 31 години тя беше публична собственост, чиито ценни книжа се търгуваха на борсата в Ню Йорк.

БГНЕС


"Това изкупуване ще даде възможност на Сотбис в условията на по-гъвкава, частна собственост, да ускори успешната програма за растеж, прилагана в последните няколко години", написа изпълнителният директор на Сотбис Тад Смит.

Драи, чието състояние се оценява на 9,1 милиарда долара, според списание Форбс, каза, че е поласкан от това, че ръководството на Сотбис е препоръчало на акционерите да приемат отправената от него оферта.

Сделката трябва да бъде одобрена от регулаторните органи и акционерите на Сотбис преди окончателно да стане факт. Очаква се процедурата да приключи през есента на 2019 г.
Навлизането на Патрик Драи в бизнеса с предмети на изкуството напомня подобен ход на друг френски милиардер - Франсоа Пино.

През 1998 г. Пино купи основния конкурент на Сотбис в бизнеса - аукционната къща Кристис.

БГНЕС


Патрик Драи е роден в Мароко и се мести във Франция на 15-годишна възраст. Родителите му не са богати и той сам е създал струващата милиарди бизнес империя, която притежава.
Драи е френски гражданин, но има още израелски и португалски паспорт.

Той се възползва от исторически ниските лихви, за да вземе големи заеми и да предприеме поредица придобивания на компании през 2014 и 2015 г.

След изкупуването на много медии и телекоми в САЩ, Португалия и други страни, базираната в Холандия Алтис натрупа оперативен дълг от 50 милиарда долара, което доведе до срив в цените на акциите й поради опасения на инвеститорите от нивата на задлъжнялост.

Драи успокои акционерите, обеща да забави темпото на придобиване на компании и през 2018 г. се завърна лично начело на Алтис, за да промени негативната посока на развитие.

Картина на Моне достигна цена от 110,7 млн. долара на търг в Ню Йорк

Въпреки несигурността около бизнес конгломерата, бизнесът на Сотбис едва ли ще бъде засегнат. Миналият месец аукционната къща продаде картина на Клод Моне за 110,7 милиона долара, което е рекордна сума за художника.
БГНЕС