Френският готвач Александър Мазия бе удостоен с три звезди от известния френски гастрономически гид "Мишлен" за ресторанта си в Марсилия.

Александър Мазия е единственият готвач, който се изкачи в престижната класация на "Мишлен" за 2021 г. и с него френските готвачи с три звезди на "Мишлен" вече са тридесет.

Мазия, който е на 44 години, е роден и живял до петнадесетата си година в Конго. Той е майстор на смесването на вкусове, а блюдата му избухват в аромати и цветове. В ресторанта му се използват над двеста вида подправки, които са в основата на кухнята на Мазия.

По две звезди на "Мишлен" получиха ресторант "Марсан" в Париж на майсторката Елен Дароз, която превръща в съвременни блюда традиционни продукти от югозападна Франция и "Ла Мериз" на Седрик Декерт в Елзас, който предлага традиционна кухня със специални сосове. Общо 54 нови адреса са включени в гида с първата си звезда.

А 33 заведения са отличени със "зелена" звезда за екологично отговорната си дейност. Кулинарната библия "Мишлен" тази година адаптира церемонията по награждаването в Париж заради пандемията. 

Звездите се връчват за пръв път на виртуална церемония пред виртуална публика, излъчвана от панорамния ресторант "Жул Верн" на втория етаж на Айфеловата кула.