Французойките са шампионки по плодовитост в Европа
Французойките са шампионки по плодовитост в Европа / netinfo

Французойките са шампионки по плодовитост в Европа, съобщи вестник "Фигаро". Вестникът с гордост отбелязва, че е типично за трийсетгодишните жени в страната едновременно да работят и да са майки.

Възпроизвеждането на нацията е осигурено, тъй като коефициентът на раждаемост достига две деца на жена, обръща внимание "Фигаро". По този показател Франция изпреварва с голяма преднина останалите индустриализирани държави. Вестникът подчертава, че добрите данни до голяма степен се дължат на политиката за стимулиране на раждаемостта, а имиграцията играе тук много слаба роля.

Отново по темата за раждаемостта вестник "Либерасион" цитира китайски официален доклад за демографските тенденции в страната, наброяваща 1,3 милиарда души, в който се изразяват опасения от две тенденции - все по-голямата пропаст между броя на мъжете и жените и застаряването на населението. Те се обясняват главно с две причини - въведеното през 1979 г. правило за едно дете на семейство и вкорененото в китайската култура схващане, че мъжът е по-висш от жената.

Според китайски медии многобройните демографски проблеми могат да бъдат решени само с ефективна политика по отношение на пенсиите, отбелязва "Либерасион".