/ БГНЕС
Възпитание, трудолюбие и загриженост към семейството. Това са ценности, които се възпитават от най-ранна детска възраст. Французите са намерили доста атрактивен начин да предадат тези умения на потомството. Просто като ги заведат във ферма за зеленчуци.

Полезните храни в цветовете на есента

Ако се разходите през уикенда в някое от селцата край Париж, ще се изненадате да видите десетки коли, в които родители и деца са облечени като за работа на полето – ботуши, ръкавици, къси панталони, кофи и разбира се задължителните за открито във Франция по време на пандемия – предпазна маска.

iStock/Getty Images

Оказва се обаче, че всички са тръгнали… на пазар, ама не в магазина от сергията, а в някоя от огромните зеленчукови ферми. Децата да наберат плодове и зеленчуци, да видят къде и как растат вкусните продукти от трапезата. И не на последно място да получат ценна полева информация как се произвежда всеки един зеленчук, че не всичко се ражда в касетката на магазина.

Не белете тези плодове и зеленчуци – губите витамини

А фермите са прекрасен източник за обогатяване на знанията. Ако си мислите, че това са онези празни полета познати по нашите ширини, много се лъжете. На входа за добре дошли първото нещо, което виждате не е кошница, а ръчна количка. Не търсете място да пъхнете стотинка, ами хващайте гумените дръжки и търкаляйте скърцащата ламаринена едноколка към пазарския щанд. Пардон …към лехата.

iStock/Getty Images

А вътре – безкрайни лехи с продукция. Как да намерим това, което ни трябва? Има табелки като слънце, както се казва. Не се притеснявате, че не владеете френски, рисунките на табелата са достатъчно красноречиви. Само желание и сили да имате.

Как да изгоним вредителите от градината?

А за по-ученолюбивите има и по-подробна информация – какъв сорт е ябълката, какви са вкусовите особености – дали преобладава киселинността или сладостта, дали е ранна или късна. А сортовете, поне докъдето ви стига погледът, са над 50. За всеки по нещо, та дори и за най-капризните вкусове. Същото нещо се отнася за дърветата със сливи, за ягодите, малините и къпините. Просто следваш табелите, водиш лекционен курс към децата кое е важно или поне кое е нужно за седмичната покупка… и полето е ваше.
 
БГНЕС