Французи ще изнесат концерт в Младежкия театър
Французи ще изнесат концерт в Младежкия театър / netinfo

Концерт "Облаци и празници" ще изнесе френският квинтет"Концерт импромптю" тази вечер в Младежкия театър "Николай Бинев".

"Концерт импромптю" с еднаква лекота изпълнява Бах на класическите фестивали и адаптира музика от началото на 20-и век /"Бел епок"/ или от Франк Запа. Ансамбълът несъмнено е един от най-добрите в нашето съвремие. Младите инструменталисти са ненадминати солисти на флейта, обой, кларинет, валдхорна и фагот и представят ново лице на класическия духов квинтет, по мнението на специалистите.

Съставен от взискателни и любознателни музиканти, "Концеримпромптю" се радва на международна известност и е аплодиран в Пекин, Токио, Женева, Хамбург, Ню Йорк. Концертът в София е в рамките на турне, което включва още Белград, Букурещ, Истамбул и Сараево.

Тази нова и оригинална формация предлага концертен спектакъл, разделен на малки сцени. Лудориите на моряка Мареносят тъгата и чувствеността на сарабандите и екзотичните танци от Мексико, забранени от испанския крал Филип Втори. Има и меланхолия - в Гимнопедиите на Сати /антични празници в чест на загиналите за Спарта войни/. А когато Берлиоз композира бала от Фантастичната си симфония, младият му герой вярва, че отново е намерил жената, която обича.

Следват Празниците на Люли и Рамо, навяващи мисли за далечното и приказното, циганската музика на Джанго Райнхард . . .

А ето и майстора на "светлосенките" в импресиите - Дебюси, чиито две ноктюрни Облаци и Празници са дали името на спектакъла. Истинска любов към музиката, е лаконичният коментарна критиката за "Концерт импромптю".