Форбс: Меркел е най-влиятелната жена в света
Форбс: Меркел е най-влиятелната жена в света / netinfo

Германската канцлерка Ангела Меркел оглави за втора поредна година класацията на списание "Форбс" за 100-те най-влиятелни жени в света. Държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс е отстъпила с две места и тази година се нарежда на четвърто място, предаде Асошиейтед прес.

Меркел "продължи да впечатлява света с хладнокръвното си ръководство на две поредни срещи на върха", отбелязва "Форбс".

Списанието припомня успеха й да накара лидерите на срещата на върха на Г-8 да договорят конкретни цели за намаляване на емисиите на парникови газове и да убеди лидерите на Европейския съюз да започнат работа за създаване на договор, който да замени отхвърлената евроконституция.

Второ място в класацията заема китайската вицепремиерка У И, следвана от сингапурката Хо Чинг, която е генерален директор на азиатската инвестиционна компания Темасек холдингс.

Още няколко държавни и правителствени ръководителки участват в класацията. Сред тях са британската кралица Елизабет Втора, която е на 23-то място, премиерката на Нова Зеландия Хелън Кларк - на номер 38, президентката на Финландия Таня Халонен под номер 50 и президентката на Филипините Глория Аройо на номер 51.

Американската сенаторка Хилъри Клинтън заема 25-то място, следвана от председателката на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси, докато първата дама Лора Буш е 60-та.