Фламенко страсти с Естрея Моренте в София
Фламенко страсти с Естрея Моренте в София / netinfo

Фламенко принцесата Естрея Моренте пристига за първата си среща с българска публика с директен полет от Мадрид. По време на престоя си в София тя ще бъде придружавана от съпруга си - известния тореадор Хавиер Конде.

"Няма по-красив тореадор от него", категорична е тя. Двамата се запознават в родния й град Гранада. Виновник за тяхната среща е баща й – великият фламенко изпълнител Енрике Моренте. Именно той научил децата си да почитат бикоборството: "От съвсем малки ни водеше на корида и казваше, че когато бикът говори и тореадорът е пред него, не трябва да се пее дори", разказва певицата.

Естрея Моренте и Хавиер Конде са щастливо женени от седем години и имат две деца.

Естрея Моренте е една от най-обещаващите фламенко певици, не е случайна и прогнозата на испанския режисьор Фернандо Труеба, че "тя ще бъде принцесата на ХХІ век". Естрея Моренте е истинска звезда в испаноезичния свят, за което подсказва и самото й име (на испански - estrella означава звезда).

Родните меломани я познават от филма на Педро Алмодовар Volver (Завръщане) – тук Естрея Моренте изпълни едноименното фламенкизирано танго.

И така: на 4 октомври в зала 1 на НДК Естрея Моренте ще представи спектакъла Mujeres (Жени). На сцената с нея ще излязат китаристите Хосе Карбонел Муньос "Монтоита" и Хосе Карбонел Серано, Ремедиос Ередия, Соледад Моренте и Виктория Муньос – палмас (характерното за фламенко пляскане с ръце) и Анхел Габаре - кахон.

Ето какво казва Естрея Моренте малко преди да пристигне у нас: "За първи път ще посетя България, но още през 1990-та баща ми включи в свой проект известния хор "Мистерията на българските гласове" и от тогава искам да опозная мястото, откъдето извират тези чудесни мелодии… Мисля, че в музикално отношение си приличаме. А също така съм луда и по известната българска роза - казват, че била мехлем за кожата". 

 

Още за концерта на страстната Естрея Моренте четете в zar.bg!