Филмът Ще се лее кръв обра овациите на кинокритиците в САЩ
Филмът Ще се лее кръв обра овациите на кинокритиците в САЩ / netinfo

Лентата на Пол Томас Андерсън "Ще се лее кръв" спечели наградите за най-добър филм, най-добър режисьор и най-добра мъжка роля за Дениъл Дей Луис на американската Национална асоциация на кинокритиците, предаде Ройтерс. Филмът е екранизация по романа "Петрол" на Ъптън Синклер.

В категорията за най-добра актриса беше отличена Джули Кристи за превъплъщението си на жена, страдаща от болестта на Алцхаймер в "Далеч от нея". Заради тази роля Кристи вече беше отличена с няколко награди, сред които и тази на Националния съвет на кинокритиците. Тя получи и номинация за най-добра актриса на Гилдията на американските актьори.

Наградите за поддържащи роли спечелиха Кейт Бланшет за превъплъщението й в ролята на Боб Дилън в лентата "Не съм там" и Кейси Афлек за ролята му в "Убийството на Джеси Джеймс от страхливеца Робърт Форд".

Наградата за най-добър чуждоезичен филм беше присъдена на румънската драма "Четири месеца, три седмици и два дни", спечелила голямата награда на Международния кинофестивал в Кан миналата година. Наградата за най-добър сценарий спечели Тамара Дженкинс за "Диваците".

Документалната лента "Не се вижда край на хоризонта", критикуваща политиката за Ирак на администрация на Джордж Буш, спечели наградата за най-добър документален филм.

Наградите на американската Национална асоциация на кинокритиците се присъждат за 42-и път. Те са един от индикаторите кой ще получи номинации за Оскар.