Филмът Пророк получи 9 награди Сезар
Филмът Пророк получи 9 награди Сезар / снимка: Reuters

Филмът "Пророк" на френския режисьор Жак Одиар беше удостоен с 9 награди "Сезар", включително за най-добър филм, съобщи ИТАР-ТАСС. Годишните френски кинонагради "Сезар" бяха връчени за 35-и път снощи в парижкия театър "Шатле". Лентата "Пророк" на Жак Одиар, разказваща за трудната съдба на затворник във френски затвор, получи 9 награди от общо 13 номинации.

Филмът вече получи Голямата награда на кинофестивала в Кан, спечели наградата за най-добър филм на кинофестивала в Лондон и награда БАФТА за чуждоезичен филм. "Пророк" е номиниран и за награда "Оскар".

Жак Одиар беше отличен като най-добър режисьор. Тахар Рахим получи наградата за най-добър актьор, а наградата за най-добра актриса отиде при Изабел Аджани.

Почетна награда за принос към световното кино получи 67-годишният американски актьор Харисън Форд, а лентата на Клин Истууд "Гран Торино" беше удостоена с наградата за най-добър чуждестранен филм.

Председател на журито на 35-ите награди "Сезар" е актрисата Марион Котийар.

Наградите "Сезар", френски аналог на американските "Оскар"-и, се връчват от 1976 г. Те носят името на скулптора Сезар Балдачини, който е изработил статуетката.