Филмът Джуно спечели на кинофестивала в Рим
Филмът Джуно спечели на кинофестивала в Рим / БГНЕС
На пищна церемония в събота вечерта бяха раздадени големите награди на второто издание на международния кинофестивал в Рим, предаде АНСА.

Наградата Марк Аврелий за най-добър пълнометражен филм спечели лентата "Джуно" на канадския режисьор Джейсън Райтман, разказваща за трудностите на бременно младо момиче от щата Минесота, решило да даде бебето си за осиновяване.

Специалната награда на журито беше присъдена на иранската лента "Хафес" на Абдолфас Джалили, разказваща историята за една невъзможна любов между дъщерята на велик мюфтия и нейния млад учител.

Наградата Марк Аврелий за най-добра женска роля взе китайската актриса Цзян Вънли за ролята си в лентата "И дойде пролетта", в която тя се превъплъщава в образа на самотна артистка по време на културната революция в Китай.

Наградата Марк Аврелий за най-добра мъжка роля спечели сърбинът Раде Сербедзия за ролята си в лентата "Изплъзващи се парчета" на канадския режисьор Джеръми Подесва, разказваща историята на канадски писател от еврейски произход, който си спомня за детството си през Втората световна война, информира БТА.

Специална награда за най-добър предпремиерен филм, показан на кинофестивала, беше присъдена на лентата "В дивото" на актьора Шон Пен. Общо 14 филма се състезаваха за наградите на кинофестивала в Рим, стартирал на 18 октомври. Петнайсет филма имаха световна или европейска предпремиера на фестивала.