/ БТА
Филмът "CODA: Дете на глухи родители" триумфира на наградите на американската Гилдия на актьорите, която раздаде 28-ите си годишни отличия в Санта Моника, предадоха световните информационни агенции.

Продукцията спечели водещата награда за най-добър актьорски състав във филмовите категории. Трой Коцур пък беше отличен най-добър актьор в поддържаща роля за участието си в "CODA: Дете на глухи родители". Той е първият глух актьор, който печели самостоятелна награда от Гилдията на актьорите, отбелязва Асошиейтед прес. 

Призът за най-добра актриса взе Джесика Частейн за "Очите на Тами Фей", която беше номинирана за отличието в конкуренция с Лейди Гага за "Домът на Гучи", Оливия Колман за "Непознатата дъщеря", Дженифър Хъдсън за "Респект" и Никол Кидман за "Да бъдеш Рикардо"
Уил Смит пък спечели наградата  за най-добър актьор за ролята си в "Методът Уилямс"

В категорията за най-добра актриса в поддържаща роля Гилдията на актьорите отличи Ариана ДеБоуз за участието й в "Уестсайдска история".
В телевизионните категории поредицата "Наследници" спечели приза за най-добър актьорски състав в драматичен сериал.

Южнокорейските актьори Джун Хо-йон и Ли Джун-дже бяха отличени за "Игра на калмари" съответно за най-добра актриса и най-добър актьор в телевизионен драматичен сериал. За първи път участници в продукция, която не е англоезична, получават тези отличия. 

Гилдията на актьорите връчи наградата си за най-добър актьорски състав в телевизионен комедиен сериал на "Тед Ласо".

Най-добра актриса в телевизионен комедиен сериал стана Джийн Смарт за "Хитрини", а колегата й Джейсън Съдейкис от "Тед Ласо" спечели отличието в категорията за най-добър актьор в комедиен сериал. 
 
Носителката на наградата за най-добра актриса в телевизионен филм или минисериал стана Кейт Уинслет за участието си в "Мер от Ийсттаун". Отличието за най-добър актьор в телевизионен филм или минисериал взе Майкъл Кийтън за ролята си в "Абстиненция".

Наградите на актьорската гилдия се смятат за важен индикатор за успех на "Оскар"-ите, тъй като нейните членове са най-голямата група в Академията за кинематографично изкуство и наука. Те ще бъдат връчени на 27 март.

Марли Матлин
БТА

Хелън Мирън пък беше почетена  за цялостно творчество от  американската Гилдия на актьорите. Наградата й връчи Кейт Уинслет. Британската сценична и филмова актриса, която е на 76 години, има петдесетгодишна кариера и се е превъплъщавала в роли от приятелка на гангстер до кралица Елизабет Втора. 

Церемонията за отличията на американската Гилдия на актьорите беше първата за този сезон в Холивуд с червен килим и прочувствени речи на призьорите. Тя беше излъчвана на живо по Ти Ен Ти и Ти Би Ес. 

Даниел Дюрант и Емилия Джоунс
БТА

Шоуто беше открито от звездите на мюзикъла на "Хамилтън" Лин-Мануел Миранда, Лесли Одом младши и Давийд Дигс.  "Върнахме се в свят, в който всичко, което трябва да направим … е да се облечем, да се покажем, …, да сме с предпазни маски, ваксинирани, да сме си направили бърз или ПСР тест в рамките на 24 часа", каза Одом младши. 
    
Някои актьори, позовавайки се на правилата за карантина, свързани с производствените графици, участваха виртуално в церемонията - включително и Джейсън Съдейкис от "Тед Ласо", спечелил отличието в категорията за най-добър актьор в комедиен сериал.  

Актьорът от поредицата "Йелоустоун" Фори Джей Смит пък заяви, че няма да присъства на шоуто, тъй като не е ваксиниран срещу Ковид-19. 
Войната в Украйна не остана незабелязана по време на церемонията в Санта Моника, отбелязва Ройтерс. Актьорът Лесли Одом младши обяви, че изпраща "нашите мисли, молитви и надежди за предстоящ мир". Подобни изказвания често се чуваха от сцената. 

Браян Кокс от "Наследници" в речта си, когато приемаше наградата за най-добър актьорски състав в телевизионен драматичен сериал, похвали президента на Украйна Володимир Зеленски и предложи подкрепа на руските актьори, които според него били принудени да мълчат. 

Гилдията на актьорите в САЩ е профсъюз, защитаващ интересите на артистите в киното и в телевизията, както и на други представители на тази индустрия. Създаден е през 1933 г. Наградите на гилдията са учредени през 1995 г. Номинациите се правят от два състава на журито - 2500 членове на профсъюза определят кандидатите за най-добри продукции в киното, а други 2500 синдикални членове - за телевизионните продукции. 
 
БТА