Филмите на ужасите наистина смразяват кръвта
Филмите на ужасите наистина смразяват кръвта / ThinkStock/Getty Images

Когато става въпрос за филми на ужасите, терминът "смразяващи кръвта" не е само хипербола, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от холандско изследване, публикувано в "Бритиш медикъл джърнъл".

Авторите му от Медицинския център към университета на Лайден са установили, че хорър филмите наистина "смразяват кръвта" и гледането им може да навреди на здравето, тъй като е свързано с повишение в нивата на протеин, известен като кръвосъсирващ фактор VIII. Повишените нива на протеина увеличават риска от образуването на тромби.

Топ 10 Филми на ужасите за Коледа

Терминът "смразяване на кръвта" идва от Средновековието и е базиран върху схващането, че силният страх или ужасът "вледеняват" или съсирват кръвта. От еволюционна гледна точка процесът е важен, защото подготвя тялото за загуба на кръв в животозастрашаваща ситуация.

Валидността на понятието обаче досега не е била проучена и именно такава е била целта на холандските специалисти. Изследването е обхванало 24 здрави доброволци на възраст до 30 години. Четиринадесет от тях е трябвало да гледат първо страховит филм, след което да проследят образователен филм. Останалите 10 са гледали лентите в обратен ред.

За отслабване... гледайте филми на ужасите

Филмите, всеки от които с продължителност около 90 минути, са прожектирани на доброволците с разлика от една седмица, приблизително по едно и също време от деня, в удобна и разпускаща среда. Преди и след всяка прожекция на участниците са взети кръвни проби и анализирани за маркери на страха.

Изследователите са установили, че гледането на хорър филм е свързано с повишени нива на кръвосъсирващия фактор VIII.

Източник: БТА