Филм на Де Ниро откри феставала в Карлови Вари
Филм на Де Ниро откри феставала в Карлови Вари / БГНЕС

43-то издание на Международния филмов фестивал започна в чешкия курортен град Карлови Вари. На откриването присъства американският актьор, режисьор и продуцент Робърт де Ниро, който получи "Кристален глобус" за цялостен принос в киното.

"Фестивалите са най-добрият начин хора от цял свят да се срещнат заради киното", каза в кратка реч Де Ниро, който бе бурно аплодиран при появата си. Награди за цялостно творчество ще получат и актьорите Дани Глоувър и Кристофър Лий.

Общо 14 филма ще бъдат показани по време на състезателната програма в деветте дни на фестивала, който бе открит в петък.

Британският актьор Кристофър Лий, който бе една от звездите в трилогията „Властелинът на пръстените“, ще има свой майсторски клас, а германският актьор Армин Мюлер-Щал ще изложи свои картини в градската галерия.

Фестивалът бе открит с последния филм, продуциран и режисиран от Де Ниро, "What Just Happened". Американският актьор, който през август навършва 65 години, е участвал във филми от всякакви жанрове и на най-големите холивудски режисьори, съобщава АФП.