Филм на Дани Бойл с четири награди „Златен глобус, Хийт Леджър отличен посмъртно
Филм на Дани Бойл с четири награди „Златен глобус, Хийт Леджър отличен посмъртно / netinfo
Четири награди „Златен глобус" получи филмът на Дани Бойл „Бездомното куче милионер". Едни от най-престижните награди в света на киното бяха раздадени тази нощ на церемония в Лос Анджелис. Кейт Уинслет си тръгна с два Глобуса, а австралиецът Хийт Леджър беше отличен посмъртно за ролята си на Жокера в последния филм за Батман.

Филмът на Дани Бойл „Бездомното куче милионер" спечели в едни от най-важните категории – за сценарий, режисура, най-добър филм. В лентата снимана в Мумбай, в която участват предимно индийски актьори, се разказва за бедно момче, което решава да участва в индийската версия на „Стани богат". Проектът на Дани Бойл вече има повече от 20 награди от различни фестивали.

Филм на Дани Бойл с четири награди Златен глобус", Хийт Леджър отличен посмъртно
netinfo
Два Златни глобуса получи Кейт Уинслет. Те са първите в кариерата й, въпреки, че досега актрисата е била номинирана пет пъти за престижното отличие. Наградите са за ролите й във филмите „Четецът" и „Пътят на промените", където си партнира с Леонардо ди Каприо. Кейт Уинслет беше сред най-развълнуваните на церемонията. Почти разплакана тя се обясни в любов на двама невероятни мъже, които по думите й са специални за нея – Леонадро ди Каприо и Сам Мендес.

Според прогнозите „Пътят на промените" ще е сред фаворитите и за „Оскар". Режисьор на лентата е мъжът на Уинслет Сам Мендес. Негова е била и идеята Кейт и Лео да се срещнат отново на екрана – повече от 10 години след „Титаник". „Пътят на промените" досега е бил показван само в САЩ, а от 15 януари тръгва по кината в Европа.

При мъжете големият победител се казва Мики Рурк. Той спечели първия си „Златен глобус" за ролята на Ранди Робинсън във филма „Кечистът". Кинокритици са категорични, че това е една от най-добрите роли на Рурк. Самият той преди години се занимаваше професионално с бокс. За да си направи шега с всички победители, които традиционно благодарят на родителите си, актьорът благодари на кучетата си, затова, че са около него винаги, когато се чувства сам. „Кечистът" взе „Златен глобус" и за най-добра песен на Брус Спрингстийн.

На церемонията в Лос Анджелис посмъртно беше награден в категорията поддържаща мъжка роля и австралиецът Хийт Леджър. Той почина внезапно преди почти година. За ролята си на Жокера в „Черният рицар" Леджър вече има няколко отличия. Очакванията са да получи и номинация за „Оскар".

Филм на Дани Бойл с четири награди Златен глобус", Хийт Леджър отличен посмъртно
netinfo
Ето и някои от другите наградени:

Най-добър филм – мюзикъл/комедия – „Вики Кристина Барселона"

Най-добра главна женска роля – мюзикъл/комедия – Сали Хокинс за "Happy Go Lucky"

Най-добра мъжка роля – мюзикъл/комедия – Колин Фарел за „В Брюж"

Най-добър анимационен филм – Wall-E

Почетен „Златен Глобус"за Стивън Спилбърг

Мнозина смятат, че наградите „Златен глобус" са най-точната индикация за това при кого ще отидат Оскарите тази година. Номинациите за най-престижните отличия в света на киното ще бъдат обявени на 22 януари, а церемонията по връчването им е точно месец по-късно.