Филипинците модифицират ориза
Филипинците модифицират ориза / снимкa: БГНЕС

Екип от филипински учени започна проект за борба с бедността, като ще се опита да промени начина на растеж на ориза, което пък ще позволи увеличаване на добивите на основното меню на половината световно население, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Цените на храната се покачват, а населението расте. Експертите смятат, че увеличаването на добивите от определено количество земя ще бъде жизненоважно за изхранването на бедните по света през идните години. „Това е дългосрочен, сложен проект, който ще отнеме десетилетие или повече, за да бъде завършен“, смята Джон Шийхи, главният изследовател на Международния институт за изследване на ориза. Той подчертава, че успехите „могат да помогнат на милиарди бедни хора“.

Експертите планират увеличаването на добивите с 50%, при използване на по-малко вода и торове, което означава повече ориз за по-малко ресурси. „Ползите от подобно усъвършенстване предвид нарастването на световното население и цените на храните при намаляването на природните ресурси биха били огромни“, смятат учените.