/ Gulliver/Getty Images
С много силни емоции, сълзи и шеги в театър "Аристон" в Сан Ремо започна 72-ото издание на италианската песен, предаде АНСА.

Късно снощи 25-те претенденти за голямата награда дефилираха по червения килим пред театъра, който всъщност се оказа зелен тревист килим.

Сан Ремо
Gulliver/Getty Images

Изпълнителите се появиха на него с по-обикновени тоалети, като повечето от тях заложиха на белия или на черния цвят. На самата сцена обаче и водещият на фестивала, и неговите пет асистентки, и всички участници заложиха на дизайнерски одежди. Водещият Амадеус носеше блейзери на Гай Матиоло.

Амадеус
Gulliver/Getty Images

А в първата фестивална вечер неговата асистентка, актрисата Орнела Мути, бе избрала два елегантни тоалета на дизайнера от областта Кампания Франческо Сконамильо. Първо тя се появи със сребриста рокля, обсипана с кристали на Сваровски, а после с черна дълга рокля. Днес водещата Лорена Чезарини ще носи тоалет на "Валентино". През останалите вечери водещите Сабрина Ферили, Друзила Фоер и Мария Киара Джанета са избрали съответно тоалети на Алесандро дел'Акуа, Рина Милано и "Армани". Любопитно е, че жените от оркестъра на фестивала пък бяха със сватбени тоалети от колекцията на "Ателие Еме".

Орнела Мути
Gulliver/Getty Images

От претендентите за голямата награда, на одежди на "Гучи" залагат изпълнителите Акиле Лауро и Ема, Елиза е избрала "Валентино", Джузи Ферери - тоалет на Филип Плейн, а Ноеми - тоалет на Алберта Ферети. Младите Мамуд, Ирама, Бланко, Матео Романи, Санджовани и Микеле Брави са заложили съответно на "Баленсиага", "Живанши", "Атико", "Емпорио Армани", "Дизел" и "Роберто Кавали". Ветеранът Масимо Раниери e избрал блейзери на Валентино, а групите "Ле Вибрациони" и "Ла Разпрезентанте ди листа" са се спрели съответно на Гаел Парис и на "Москино".

Снощи бяха изпълнени половината от песните, борещи се за голямата награда на феста и гласува журналистическото жури. Първи на сцената излезе провокативният, гол до кръста Акиле Лауро. След изпълненията на първо място във временното класиране е специално сформираният за феста дует на Мамуд и Бланко, изпълнили парчето "Тръпки". Мамуд, който е наполовина египтянин и наполовина италианец, спечели феста през 2019 г., а Бланко, който е роден през 2003 г., е най-младият участник тази година. На второ място остана групата "Ла Рапрезентанте ди листа" с песента "Чао, чао". Рапърът Дарген Д'Амико се класира на трето място с парчето "Където се танцува". Ветеранът Джани Моранди се класира четвърти с песента "Отвори всички врати". За него появата на сцената на феста беше повод за двойно вълнение. Той се завръща като участник в надпреварата след четвърт век отсъствие, а това е и първата му изява след инцидент в дома му, при който той получи сериозни изгаряния по ръцете.

Джани Моранди
Gulliver/Getty Images

Днес, във втората фестивална вечер, ще бъдат изпълнени другата половина от песни, като сред тях ще е и соченото за фаворит парче на Елиза.
Водещият на фестивала Амадеус със силно вълнение приветства снощи завръщането на публиката в театър "Аристон", след като миналата година заради пандемията фестивалът протече при празна зала. Специални гости в първата фестивална вечер бяха "Монескин", които спечелиха миналата година феста и после победиха и на "Евровизия". Те изпълниха парчето си "Тихи и добри", с което напомниха защо именно в момента те са най-добрата италианска група в света. После бандата изпълни и песента "Коралин", разказваща за болно от анорексия момиче, а накрая на изпълнението вокалистът Дамяно се разплака.

Монескин
Gulliver/Getty Images


Сред почетните гости беше и Матео Беретини, който е най-успешният италиански тенисист в момента в света.

От сцената на феста се чуха и доста шеги. Специалният гост на първата вечер шоуменът Фиорело, за който това е третото поредно участие в тази му роля, се сравни с бустерна ваксина. А после се пошегува с произведените наскоро президентски избори, на които мнозина очакваха за президент на бъде избран Марио Драги, който според Фиорело дори си бил подготвил президентската реч по повод настъпването на следващата Нова година.

Първата фестивална вечер не мина и без полемика. Преди началото ѝ Орнела Мути и дъщеря й Найке се появиха с колиета, инкорпориращи листа от канабис, за да изразят подкрепа за разрешаването на терапевтичното му използване в Италия.
БТА