Фестивалът Сан Фермин - песни танци и много адреналин
Фестивалът Сан Фермин - песни танци и много адреналин / Guliver/Getty Images

Испанци и стотици хиляди туристи вече четвърти ден се наслаждават на фестивала Сан Фермин в Памплона. В този период от годината за девет дни градът се  превръща в арена на песни, танци и... адреналин, събуден от традиционното надбягване пред бикове по калдаръмените улици.

На 6 юли точно в 8.00 ч. местно време с традиционното изстрелване на фойерверк, в Памплона започна един безкраен празник. По време на фестивала населението на Памплона от 250 000 нараства до внушителните над милион и половина. И тази година хиляди хора изпълниха улиците на града, за да чуят от балкона на кметството: „Памплонци, памплонци! Да живее Сан Фермин!”. Те проследиха изстрелването на традиционната ракета чупинасо и дадоха старт на празника.

ГАЛЕРИЯ: Фестивалът Сан Фермин - надбягване с бикове

Първото издание на фестивала е през 1591 г., като с него се отбелязва паметта на Свети Фермин. Светецът е патрон на цялата провинция Навара. Смята се, че св. Фермин е живял през V в. и е бил първият християнски епископ на Памплона.

Популярността на фестивала нараства лавиноообразно след публикуването на романа "Слънце изгярва. Фиеста" през 1926 г. В книгата авторът на Ърнест Хемингуей прави едно от най-живописните описания на празника, чието майсторство остава ненадминато и днес.

Според историците традицията да се бяга пред биковете води началото си от началото на 14 в. Тогава обаче това не е било забавление, а начин да се накарат животните да отидат от оборите до пазара, където да бъдат продадени. С времето в придвижването влиза и състезателен елемент.

Биковете се пускат всяка сутрин в 8.00 ч., като бягащите се насочват към арената за корида, където животните са очаквани от професионални тореадори. Трасето на надпреварата с биковете е с дължина 848,6 м, но всеки от участващите изминава една малка част от тях. Установено е, че средното време, за което се изминава разстоянието от старта до финала е две минути и половина.

Желаещите да предизвикат биковете връзват около врата си червена кърпа. Няма ограничения за това кой участва в надбягването с бикове. В надбягването не се допускат лица под 18 години, както и пияни или такива намиращи се под въздействието на наркотични вещества, но повсеместният контрол, при толкова много желаещи е труден.

Следобед пък е време за професионалистите. Тогава срещу биковете се изправят матадори.

От 1924 г. насам по улиците на Памплона стъпкани или прободени от бикове намират смъртта си 15 души. Последният смъртен случай е от тази година. В третата гонкас животнте мъж беше намушкан в сърцето и белия дроб и почина от нараняванията си.

Фестивалът е известен със своите денонощни пиршества. Освен състезанието между хора и бикове, 9-те дни на фиестата са изпълени с разнообразни събития - ежедневен парад на "гигантите", кориди, балове и концерти, упражняване на "традиционни селски баски спортове", много бира, вино и улични празненства.

Ключовият ден на фестивала е на 7 юли, когато хиляди хора придружават статуята на Свети Фермин през старата част на Памплона. Статуята е придружен от танцьори и улични артисти, и различни политически и религиозни власти, включително кметът на града.