Фаворитът на Путин за президент няма собствена кола
Фаворитът на Путин за президент няма собствена кола / снимка: БГНЕС

Вероятният бъдещ президент на Русия Дмитрий Медведев няма собствена лека кола, съобщи Ройтерс, като се позова на подадената имуществена декларация от фаворита на Путин за негов приемник.

Единствената лека кола в семейството е деветгодишният "Фолксваген Голф" на съпругата на Медведев.

Сравнително скромното имущество, което Медведев декларира, силно контрастира на огромните средства под негов контрол - той е председател на гиганта "Газпром", който миналата година обяви нетна печалба в размер на 13 милиарда долара.

През последните четири години Медведев е получавал годишна заплата от 71 000 долара, според данните, оповестени от ЦИК. Той притежава апартамент от 368 квадратни метра в Москва и имот от 4,7 декара край столицата.

Спестяванията на Медведев се изчисляват на около 110 000 долара, съобщава БТА.

Миналата година, когато се кандидатира за Руската дума, президентът Владимир Путин обяви, че годишната му заплата е около 81 000 долара. Той притежавал малък апартамент в Санкт Петербург и малък имот край Москва.

Имуществената декларация е сред задължителните документи, които се подават при регистриране на кандидати за изборите за парламент и президент в Русия, посочва Ройтерс.

Руските медии винаги са се отнасяли с присмех към съдържанието на имуществените декларации на руския политически елит. Медведев, който е и първи заместник министър-председател, винаги се движи с правителствена лимузина и охрана.