/ iStock/Getty Images
Британският режисьор ще бъде почетен гост на церемонията на 11 декември
Европейската филмова академия ще почете на церемонията за 34-ите европейски филмови награди на 11 декември британския режисьор Стив Маккуин с награда за иновативен начин за разказване на истории за поредицата му "Малката брадва", съобщиха от пресслужбата на киноакадемията.

С наградата Европейската филмова академия иска да го почете за умението да накара публиката да погледне в посока, в която не се е вглеждала досега.

Стив Маккуин създаде поредица от пет филма - антология на многолика история, която никога досега не е получавала вниманието, което заслужава, отбелязват от академията. Сериалът е вдъхновен от истински събития през 70-те и 80-те години във Великобритания и изследва как системният расизъм постоянно подбужда несправедливост, а също възхвалява уникалната афро-карибска култура, повлияла не само на Великобритания, но и на цяла Европа.

Наградата в тази нова категория, създадена през 2020 г., отразява промените в кинематографичния пейзаж и почита иновативния подход в европейското кино.

"Малката брадва" на Стив Маккуин предоставя уникален и проницателен поглед върху афри-карибския постоколониален опит в Европа", каза Майк Дауни, председател на Европейската филмова академия.

Британският режисьор Стив Маккуин ще бъде почетен гост на церемонията на 11 декември, на която ще получи наградата си. 
БТА