Европейците определиха най-популярните професии
Европейците определиха най-популярните професии / netinfo

Традиционно уважаваните професии продължават да се ползват с доверие и през 2007 г., показват резултатите от допитване, организирано от списание “Рийдърс Дайджест”.

Списанието “Рийдърс Дайджест” публикува за седми път резултатите от голямо допитване на тема “Най-уважаваната професия 2007”.

От септември до октомври в изследването са участвали 25 хиляди души от 15 европейски страни. На участниците в анкетата им е било предложено да изберат най-уважаваните измежду 20 професии. С най-голяма популярност се ползват пожарникарите и пилотите.

Този резултат не е учудващ, тъй като пожарникарите са лидери в анкетата вече няколко години поред. След тях се нареждат медицински сестри, аптекари и лекари, съобщи БГНЕС.

На дъното в таблицата са политиците, на които се доверяват едва 7% от европейците. Това също не учудва никого, защото и през миналата година те не са се ползвали с особена почит, припомнят от изданието. За пръв път в анкетата са включени професията на полицая, съдията, метеоролога и свещеника.

Най-добре от дебютантите се е представил полицаят, който се е наредил на шесто място по популярност. Останалите са се класирали по средата. Интересно е отношението на европейците към таксиметровите шофьори. Те се ползват с доверието на финландците /84%/, испанците /66%/, руснаците /63%/ и германците /55%/. За това пък само една шеста от чехите биха им гласували доверие.