Европейците незаинтересовани от Live Earth
Европейците незаинтересовани от Live Earth / netinfo

Двата европейски концерта от инициативата "Лайв ърт" не предизвикаха очаквания интерес, предаде Франс прес.

В Хамбург под проливен дъжд на футболния стадион HSH Нордбанк Арена пяха Шакира, Енрике Иглесиас, Снуп Дог и Юсуф Ислам. Само половината от терена на стадиона обаче беше изпълнен със зрители.

В Лондон на обновения стадион Уембли също се виждаха много празни скамейки.

И двата концерта за разлика от този в Рио де Жанейро бяха с билети. Лондонската проява беше закрита с изпълнение на Мадона. Тя представи специално написаната за концерта песен "Hey You!" Кралицата на поп музиката я изпя на фона на екрани, показващи екологични катастрофи и природни бедствия, дължащи се климатичните изменения. Съпровождаше я детски хор.

След изпълнението Мадона благодари на инициатора на кампанията "Да спасим Земята" - бившия американски вицепрезидент Ал Гор, че е отправил към света "този пробуждащ призив", който ще накара хората да осъзнаят, че трябва спешно да се борят с глобалното затопляне.

В Лондон на сцената на Уембли пяха и "Ред хот чили пепърс", "Дюран дюран", "Блек айд пийс" и Джон Леджънд.

Концерти в събота имаше в Сидни, Токио, Шанхай, Йоханесбург, Ню Йорк - Ню Джърси, Вашингтон и Рио де Жайнеро. В Сидни публиката беше от около 50 хиляди души, в Ню Йорк 52 хиляди зрители уважиха концерта. В Рио, на плажа Копакабана дойдоха 400 000 души. В Йоханесбург се събраха едва 5000 зрители.

Организаторите на проявата се надяват, че чрез телевизията и интернет концертите са били проследени от 2 милиарда души по света.

В събота освен големите 9 концерта имаше и 7000 по-скромни прояви в различни точки на света. Така например на Антарктида оркестър от изследователи от научна база свири пред публика от пингвини.

Според вдъхновителя на концертите Ал Гор те са само част от 3-годишна кампания, в края на която светът ще е обединен около каузата за борбата с глобалното затопляне, а в битката ще се включат и предприятия и политици.

Приходите от днешните концерти ще бъдат предназначени за организацията на Гор - Алианс за защита на климата, с оглед финансирането на 3-годишната кампания.