Евродепутати участват в Парад на равенството в Полша
Евродепутати участват в Парад на равенството в Полша / снимка: BGNES

25 депутати от Европейския парламент се включиха в Парада на равенството във Варшава, предаде Франс прес.

Сред участниците в протестната проява е и шведският министър по европейските въпроси Сесилия Малмстрьом. Протестът е срещу хомофобската политика на полската власт.

Миналата седмица полският министър на националното образование Роман Гертих обяви, че предвижда промени в закона за полското образование, според които в полските училища ще бъде забранено да се говори за хомосексуализма. Европейските институции разкритикуваха подготвяната поправка в закона.

Полски националистически групи заплашиха, че ще попречат на парада в подкрепа на правото да се говори за хомосексуализма свободно в Полша.

В началото на май Европейският съд за правата на човека в Страсбург осъди Полша за това, че е забранила на привърженици на хомосексуализма да организират протест във Варшава през пролетта на 2005 година. По онова време кмет столицата беше Ярослав Качински, който сега е премиер, припомня Франс прес.

Сегашният кмет на Варшава Ханна Грончевич-Валц обаче е оказала голямо съдействие на организаторите на днешния Парад на равенството.