Епичният „Хобит: Пущинакът на Смог“ превзе САЩ и Канада
Епичният „Хобит: Пущинакът на Смог“ превзе САЩ и Канада / орум Филм България

Епичното приключение „Хобит: Пущинакът на Смог“ (The Hobbit: The Desolation of Smaug) оглави северноамериканския боксофис, като в дебютния си уикенд спечели 73.7 млн. долара от прожекции в кината в САЩ и Канада. Действието в лентата на режисьора Питър Джаксън се развива в Средната земя 60 години преди събитията във „Властелинът на пръстените“, а сред звездите в нея блестят Мартин Фрийман, Иън Маккелън, Кейт Бланшет, Анди Съркис, Хюго Уийвинг, Ричард Армитидж, Бенедикт Къмбърбач, Еванджелин Лили, Люк Еванс.

На второ място остана „Замръзналото кралство“ (Frozen) с 22.2 млн. долара приходи от уикенда и общо 164 милиона за четири седмици на екран. Анимационното приключение с гласовете на Кристен Бел и Джонатан Гроф и разказва историята на кралството на безстрашната оптимистка Ана, което е сковано от вечна зима. Ана обединява сили със смелия планинец Кристоф и неговия другар - северния елен Свен, за да открие сестра си Елза, чиято снежна магия тегне над кралство Арендел.

На трето място дебютира „Коледата на Мадеа“ (Tyler Perry's A Madea Christmas) с 16 млн. долара приходи от уикенда. Комедията на Тайлър Пери разказва историята на популярната героиня Мадеа, която решава да помогне на своя приятелка и заминава за провинцията. Целта на двете жени е да прекарат коледните празници с хората в малко и отдалечено провинциално градче, където биват посрещнати от многобройни изненади.

На четвърто място е епичният "Игрите на глада: Възпламеняване“ (The Hunger Games: Catching Fire), който през уикенда си заработи 3.2 млн. долара и вече има 357 милиона приходи за четири седмици на екран. Във втората част от поредицата Катнис Евърдийн и Пийта Меларк се завръщат у дома след победата си в 74-те "Игри на глада". Сега те трябва да напуснат семействата и най-близките си приятели, за да поемат на "Турнето на победителя". В лентата участват носителката на Оскар Дженифър Лорънс, Лиам Хемсуърт, Джош Хъчерсън, Елизабет Банкс, Лени Кравиц и др.

В средата на северноамериканския боксофис тази седмица се нареди друг епичен екшън - „Тор: Светът на мрака“ (Thor: The Dark World) – с 2.7 млн. долара приходи от уикенда и 198 милиона за шест седмици прожекции в САЩ и Канада. Лентата, която разказва историята на бога на гръмотевиците Тор, въвлечен в битка със загадъчен враг, предшестващ самата Вселена, е със звездното участие на Крис Хемсуърт, Натали Портман, Кат Денингс, Том Хидълстън, Рене Русо, Идрис Елба, Джейми Алекзандър.

Шести тази седмица е Out of the Furnace с Уди Харелсън, Крисчън Бейл и Зоуи Салдана. Трилърът, който разказва за отмъщението на току-що освободения от затвора Ръсел, чийто брат е бил убит от неизвестни извършители, спечели 2.32 млн. долара през уикенда и 9.47 милиона за две седмици в северноамериканските киносалони.

На седмо място остана „Кой е баща ни?“ (Delivery Man) с Винс Вон и Коби Смълдърс в главните роли. Комедията спечели 1.87 млн. долара през уикенда и общо 28 милиона за четири седмици на екран. Филмът разказва историята на Дейвид Уозниак, който преди години е изкарвал допълнителни пари като е бил донор на сперма в местна клиника. Един ден обаче той разбира няколко изненадващи неща - в ролята си на анонимен донор той е биолигичен баща на над 530 деца. И сега голям брой от тях искат да научат неговата истинска самоличност.

На осмо място е драмата „Филомена“ (Philomena) с 1.76 млн. долара приходи от уикенда и 11 милиона за четири седмици прожекции в САЩ и Канада. Лентата с участието на Стив Куган, Джуди Денч, Ана Максуел Мартин и др.

Девети остана „Крадецът на книги“ (The Book Thief) 1.68 млн. долара приходи от уикенда и общо 14.9 милиона за шест седмици в северноамериканските киносалони.

Топ десет завършва екшънът „Отбранителна линия“ (Homefront), в който Джейсън Стейтъм в ролята на бившия агент от Отдела за борба с наркотиците (DEA) се сблъсква с влиятелния главатар на местна банда Гейтър (Джеймс Франко). Филмът спечели 1.64 млн. долара през уикенда и общо 18.4 милиона за три седмици на екран.