Елиза Иванова: Борбеният дух на Мерида от „Храбро сърце обзе всички ни
Елиза Иванова: Борбеният дух на Мерида от „Храбро сърце обзе всички ни / снимка: Sofia Photo Agency, Юлияна Николова

Елиза Иванова само преди два месеца е държала истински Оскар в ръцете си заедно с режисьора на хитовата анимация „Храбро сърце" Марк Андрюс.

„Оскарът тежи много", споделя младата аниматорка на Пиксар. Именно тя е рисувала много от сцените в „Храбро сърце". Работила е основно по образите на главната героиня Мерида и нейната майка.

„Това е една от малкото нови принцеси в семейството на Дисни, която обича да се бие, а не да се кипри. Този борбен дух обзе всички, които работехме по нея", разказва Елиза.

Тя намира много прилики между главната героиня и себе си, предимно при отношенията с майка й. „Никога обаче не съм искала да омагьосам майка си", шегува се красивата аниматорка.

Много от бойните сцени във филма са правени именно от Елиза, както и сцената, в която Мерида и майка й бягат от лошата мечка.

Днес технологията на анимацията е съвсем различна от тази преди няколко десетилетия. „Сега е по-скоро като кукли на конци в 3D среда", обяснява Елиза.

Тя допълва, че вече една година се опитва да покани режисьора Марк Андрюс в България, но след спечелването на Оскара за „Храбро сърце" му се налага да пътува твърде много и съответно не му остава време.

„Надявам се да има „Храбро сърце 2", казва още Елиза. Досега тя е работила по „Колите 2". Това е всъщност и първият й филм. Решават да й възложат работата, въпреки че тогава е новак във фирмата.

Елиза Иванова: Борбеният дух на Мерида от Храбро сърце" обзе всички ни
netinfo

Въпреки че вижда знаменитости на работното си място, тя няма право да ги заговаря. Според клаузите в договорите на служителите на компанията те нямат право да „зяпат" звездите.

В Пиксар работи вече почти 3 години, като започва в компанията със стаж. Признава, че успява да се наложи не с връзки, а с много труд и упоритост.

На практика я изстрелва филм, който прави през третата година в университета и който й носи редица награди.

Елиза е поканена за фестивала за анимация „Златен кукер", където трябва да изнесе лекция в петък (10 май) в Дома на архитекта от 15:00 часа.

Елиза Иванова: Борбеният дух на Мерида от Храбро сърце" обзе всички ни
netinfo

Практическият съвет, който може да даде на младите, които искат да се занимават с анимация, е да правят много филми и да участват на фестивали.

„Независимо дали са успешни или не филмите, на тези фестивали много хора гледат всички филми и някой път се сдобиваш с ценни контакти, които дори могат да ти предложат и работа", допълва Елиза.

Цялото интервю с Елиза Иванова чуйте на Radio.Dariknews.bg