Експерти очакват спад в раждаемостта в Япония
Експерти очакват спад в раждаемостта в Япония / netinfo

Япония ще снижи значително дългосрочната си прогноза за раждаемостта в страната, тъй като все повече жени предпочитат да не се омъжват или да встъпят в брак по-късно, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на японския в. "Нихон кейдзай".

Раждаемостта в Япония вече достигна рекордно нисък ръст от 1,25 бебета на жена през 2005 г., с което предизвика безпокойство за неминуем недостиг на работна ръка в бъдеще и скачащи разходи за медицинско обслужване и пенсии на застаряващото население.

В нов доклад за населението, който се очаква да излезе по-късно този месец, правителството ще снижи предишната прогноза от 2002 г. за раждаемостта през 2050 г. от 1,39 до около 1,2, алармира най-големият бизнес ежедневник.

През 2005 г. японките раждали за пръв път на 29,1 години, докато през 1995 г. това е ставало на 27,5 години, сочи статистиката на здравното министерство.

Спадащата раждаемост на Япония е превърнала страната в една от най-застаряващите в света - през 2006 20,7 на сто от населението е било на възраст над 65 години.