/ iStock/Getty Images
Ароматизираните свещи са начин да накарате дома си да ухае добре, да добавите осветление за настроение и да се отпуснете. Но изгарянето им може да увеличи риска от неприятни здравословни проблеми, предупреди експерт, цитиран от The Sun.

Използването на ароматите е свързано с мигрена, дразнене на очите и гърлото и по-голям риск от респираторни заболявания, според д-р Тамаш Пандич, специалист по обществено здраве в университета Semmelweis в Унгария. Те могат също така да влошат съществуващи състояния, като астма. Това е така, защото свещите отделят малки частици от други замърсители, когато горят. Освен че често проветряваме домовете си, най-добрият начин да подобрим качеството на въздуха в помещенията е да намалим химикалите, които използваме, обясни експертът.

Той каза: "Когато става въпрос за реакцията на човешкото тяло, източникът на веществото няма голяма разлика."

Някои производители на свещи използват етерични масла, за да избегнат недостатъците на изкуствените аромати. Но те идват и с рискове за здравето. Например туйонът, открит в етеричните масла, е свързан с увреждане на нервната система. Докато цинамалдехидът, използван в някои свещи с аромат на канела, може да причини дразнене на кожата и алергична реакция.

Повечето свещи са направени от парафинов восък - и предишни проучвания предполагат, че това може да е причина за рак, но това все още е предмет на дебат. Някои марки свещи също използват фитил, където памукът е увит около друг материал, като метал, произвеждайки токсични сажди, което също може да доведе до белодробни проблеми.

Експертът обясни: „Независимо дали са изкуствено произведени или естествени, всяко чуждо за организма вещество крие химически риск."