Една трета от американците са имали проблем с алкохола
Една трета от американците са имали проблем с алкохола / netinfo

Около една трета от възрастните американци поне веднъж в живота си са имали сериозни проблеми, свързани с прекалената употреба на алкохол, а 12,5% от тях са зависими. Това показват резултати от изследване на Колумбийския университет, цитирани от БГНЕС.

“17,8% от изследваните в различни периоди от своя живот така са злоупотребявали с алкохол, че е било невъзможно да се очертае граница между злоупотребата и алкохолизма”, отбелязва ръководителят на проекта доктор Дебора Хесин. Тя и нейните колеги са изследвали в периода 2001-2002 година над 43 хиляди възрастни американци. Тогава учените са достигнали до извода, че около 8,5% от американците страдат от различни форми на алкохолизъм. От тях 4,7% употребяват алкохол в прекалени количества, а 3,8% имат класическа зависимост от него.

В по-голяма степен от алкохолизма са засегнати мъжете, предимно младите и самотните със средни доходи. Учените са установили връзката между злоупотребата с алкохол и някои други видове вредни навици, сред които най-често срещани са пушенето или употребата на наркотици.

Само 24% от злоупотребяващите със спиртни напитки са се съгласили да се подложат на лечение в специализирани клиники.