/ Gulliver/Getty Images
The Verve и The Rolling stones разрешиха спора си за песента Bittersweet Symphony
Една от най-големите неправди в историята на рока най-накрая беше поправена, съобщава Би Би Си. През последните 22 години The Verve не са изкарали и пени от популярната Bittersweet Symphony, след като прехвърлиха правата за песента на The Rolling Stones.

Gulliver/Getty Images

Песента се превърна в „ябълката на раздора“ и стана обект на съдебна битка малко след излизането си, след като The Verve направи симфонична версия на песента на The Rolling stones - The Last Time. В резултат текстописецът Ричард Ашкрофт трябваше да прехвърли правата си на Мик Джагър и Кийт Ричардс. До сега.
 
В реч при получаването на награда за цялостно творчество на наградите „Айвор Новело“, Ашкрофт обяви: „От миналия месец Мик Джагър и Кийт Ричардс се отказаха от правата си върху Bittersweet Symphony, което е изключителен жест от тяхна страна“. Ашкрофт поясни, че всъщност покойният мениджър на The Rolling stones, Алън Клайн, всъщност е бил отговорен за създалата се ситуация, а не двамата певци.
 

Според списание „Ролинг стоун“ спорът за правата е бил повдигнат през 1997 г., когато The Verve е поискал разрешение да направи симфонична версия на The Last Time - песен, записана през 1965 г. с оркестъра на Андрю Олдъм. Те се съгласили да получат лиценз на първите пет такта от записа в замяна 50% от авторските права и приходите, но Клайн заявил, че те са нарушили договора, като са използвали по-голяма част от песента.
БТА