Един експеримент на Roisin Murphy
Един експеримент на Roisin Murphy / Елена Ненкова, Мартин Чичов

Логично всичко започна с Overpowered. Тази е думата, която най-точно дешифрира субективните залитания, докато се опитвам да опиша какво се случи.

 

6 ноември 2008
зала Универсиада, София

Overpowered е заглавието на последния солов проект на една руса, а и синеока ирландка, която за мнозина е олицетворението на Moloko от средата на 90-те. И дано да си готов за експеримента, защото тя е способна на всичко, за да ни убеди, че музиката в/за нас подлежи на диско корекции и трябва да се променя. Посрещнете Roisin Murphy!

Заглавието на парчето гръбнак на едноименния албум върти на конци възможните интерпретации - от първосигналното изморен/изтощен/сломен до овладян. Едно е сигурно - откакто Roisin Murphy прави музика извън шапката на Moloko, тя все по-добре подчинява и овладява експериментите със себе си и публиката.

Ексцентрични, енергични, диско, поп, електро, хаотични, провокативни, модерни, иновативни са все определения, които няма как да вкарат в стилови граници песните от Overpowered, с които танцувахме на живо. Както самата Roisin Murphy казва за албума, той е предизвикателство, различно от всичко, което е правила досега.

Феновете в столичната зала Универсиада жадуваха да отъркат слуха, погледа и тялото до ексцентричната й експериментална лудост. И я получихме (за което, разбира се, се наложи търпеливо да изчакаме на чаша от онова 400-годишно уиски).

Roisin Murphy определено играеше - с гласа си, с който изплиташе сюрреалистични и същевременно толкова истински истории в песните й; с визията – в такава степен влудяваща, че по някое време се питаш да гледаш – да слушаш – да пееш – да танцуваш ли. Да не би да изпуснеш някой детайл от тази музикално визионерска фантастика.

Точно тази 35-годишна дама два часа разиграваше въображението на всички ни, притаили дъх в очакване да видим кой ще е следващият заек, който тя ще извади от шапката си. По едно време се отказах да броя трансформациите в тоалетите, аксесоарите, тялото, изражението на лицето, погледа, излъчването.

Зад и на сцената тя сътворява страхотен хаос, докато реши какво да облече: "Дрехите се променят в зависимост от моето настроение. Както се чувствам на сцената, с това съм облечена", казва Roisin Murphy. При това дрехите не са просто маска, те са упътване да разбереш и обикнеш експеримента, който се ражда. Затова приемам за аксиома твърдението й, че би облякла абсолютно всичко.

В този разказ ще отдадем заслуженото и на страхотните бек вокалистки Rhianna Kenny и Jodie Scantlebury. В напълно неподправен синхрон те дадоха всичко от себе си, за да се получи шоу от онези, които не се повтарят.

За Roisin Murphy всяка песен е експеримент, затова и не търси разграничителна граница между музиката от ерата на Moloko и соловите й проекти. Днес обаче тя се чувства по-уверена в себе си и това би потвърдил всеки, съпреживял експеримента й на живо.

Макар че тя предпочита да не говори за бъдещите си проекти, със сигурност скоро ще ни въвлече в поредния си магнетичен експеримент. Нямам търпение да чуя и видя какво по-добро може да се роди след шоуто й в София и музиката от Overpowered, и преди.

И накрая, да не пропуснем да вдигнем тост за празника на Bushmills, които заедно с Cotton Records направиха този експеримент възможен!

УНИКАЛНИ СНИМКИ ОТ ШОУТО В СОФИЯ ВИЖТЕ ТУК!