Придържането към меню, включващо банани и други богати на калий продукти, намалява риска от инсулт, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско изследване.
Авторите му от медицинския колеж "Алберт Айнщайн" в Ню Йорк са установили, че за хората, които си набавят повече калий чрез храната, рискът от опасния и често фатален мозъчен удар е по-нисък, отколкото за тези, в чието меню не присъстват богати на елемента храни. Това означава, че човек може да се предпази от инсулт, като консумира достатъчно банани, бели и сладки картофи, и бял боб.
Изследването е обхванало над 90 000 жени на възраст между 50 и 79 години, наблюдавани в продължение на 11 години.
Резултатите от него показват, че за онези от тях, набавяли си най-големи количества калий, рискът от инсулт е по-нисък с 12 процента по-нисък, от исхемичен инсулт - с 16 процента, и от смърт - с 10 процента.
Препоръчителният дневен прием на калий за възрастни е 4700 милиграма. Един банан осигурява девет процента от него. Авторите на настоящото проучване обаче са установили, че само 2,8 процента от изследваните лица са си набавяли препоръчителната дневна доза. Специалистите препоръчват хората да наблягат повече на богати на калий продукти и напомнят, че елементът не се съдържа в нездравословните храни.
Източник: БТА