Джордж Р. Р. Мартин
Джордж Р. Р. Мартин / Gulliver/Getty Images
Авторът на „Игра на тронове“ Джордж Р.Р. Мартин обяви, че най-добрият сериал, който е гледал през 2020 година е "Дамски гамбит" (The Queen's Gambit) за талантливата шахматистка Елизабет Хармън. Бет Хармън не е реална личност, но екранната й история разтърси много зрители по целия свят. 

Чрез публикация в своя блог писателят обясни защо толкова много харесва сериала на Netflix. Мартин попаднал на поредицата от 7 серии, когато търсил ново забавление през зимата и бързо е станал фен. Известният новелист е изолиран от месеци в своята планинска кабина заради пандемията от коронавирус. 

Джордж Р.Р. Мартин нарече шоуто „много достоверна адаптация на много мощен роман ... добре написан, изигран и хореографиран“. 

По негово мнение сериалът е обречен да получава награди "ако справедливостта съществува".



"Наистина ми хареса, защото познавам този свят добре. Шахът беше важна част от живота ми както в гимназията, така и след завършването на колежа, в началото на 70-те."The Queen's Gambit съживи тези спомени в мен", призна той. 

Мартин разкри още, че подобно на главната героиня се е научил да играе рано, в гимназията е бил капитан на училищния отбор, а в колежа е основал и ръководил шахматен клуб.

След като завършва университет, писателят мисли сериозно да се заеме с шах, но за радост на феновете си избра пътя на писането.

Превод и редакция: DarikNews