Джордж Лукас обвинен в разпалване на класова война
Джордж Лукас обвинен в разпалване на класова война / снимки: Reuters, архив

Режисьорът Джордж Лукас, създател на прочутата сага "Междузвездни войни", е обвинен от богатите си калифорнийски съседи, че разпалва "класова война", отдавайки терените си за построяване на социални жилища.

Въвлечен от години в безкрайна междусъседска война, легендарният режисьор се оплака, че някои негови съседи, живеещи в близост до ранчото му Скайуолкър в шикозния окръг Марин (северно от Сан Франциско), го обвиняват, че е създал "империя на злото".

Според Лукас проектът му за създаване на студио за снимки и пост продукция на терените на ранчото му щял да създаде работни места, които щяха да са добре дошли в периода на криза, и нямало да окаже никакво значително влияние върху околната среда и спокойствието на областта.

Миналия месец обаче той отправи ново предизвикателство, когато стана ясно, че съседите ще протакат проекта безкрайно. И в крайна сметка реши да предостави терените си на промоутъри, за да построят на тях социални жилища, което доведе до нови протести. Каролин Ленерт, представителка на асоциацията на жителите на Сан Рафаел, заяви, че режисьорът иска да разпали "класова война".

"Жалко е, че някои хора могат да възприемат социалните жилища като вид класова война, защото тези жилища са за пожарникарите, полицаите и учителите", заяви Майлс Перкинс, говорител на Лукасфилм, продуцентската компания на Джордж Лукас. Историята започва през 1978 г., когато режисьорът, спечелил шест Оскара за "Междузвездни войни", купува терен от 1000 хектара в долината Лукас, кръстена на името на фермер от 19-ти век, за да изгради на него своето ранчо Скайуолкър.

С течение на времето компанията се разширява дискретно, далеч от погледите и без да създава неприятности на съседите, предава БГНЕС. Но отношенията започват да се обтягат, когато режисьорът планира построяването на ранчото Гранди, което да се състои от снимачна площадка, студио за звук и подземен паркинг.

Многобройните административни искове на съседите му в крайна сметка взеха връх над търпението на режисьора, който обясни в отворено писмо, че изоставя проекта и предоставя терените си за строеж на социални жилища. "Огорчението и гневът, изразени от жителите на долината Лукас показват, че дори да бяхме отделили още време, никога нямаше да имаме конструктивни отношения със съседите ни", пише Лукас.

"Ние обожаваме да работим и да живеем в окръг Марин, но жителите на долината се бореха срещу проекта 25 години, това е прекалено много време", допълва той. Филмите, които трябваше да бъдат снимани в новото студио още от 2013 г., ще трябва да намерят нов подслон.

В имейл до АФП асоциацията на жителите на Сан Рафаел твърди, че няма никакви съжаления след изоставянето на проекта за ранчото Гранди и уверява, че не е имала никакви разговори във връзка с проекта с режисьора или с неговия екип.

Джордж Лукас обвинен в разпалване на класова война
netinfo