Джони Деп се превърна в световна мегазвезда, изигравайки нестандартни персонажи от Уили Уонка до капитан Джак Спароу, докато разрушителният му начин на живот извън екрана не заплаши да провали окончателно кариерата му.

Влагайки собствената си ексцентричност в ролите си, Деп си спечели репутацията на сърцеразбивач чрез чувствителни изпълнения във филми като "Едуард Ножиците" и "Защо тъгува Гилбърт Грейп".

Той се издига на ново ниво, когато застава начело на милиардния франчайз на „Дисни“ "Карибски пирати" в ролята на пропития с ром морски вълк Джак Спароу - отчасти вдъхновен от един от многото си герои, китариста на „Ролинг Стоунс“ Кийт Ричардс.

Но ожесточените му съдебни битки с бившата му съпруга Амбър Хърд разкриха бурния му личен живот, свързан с кавги, алкохол и наркотици, превърнал го в токсична фигура в Холивуд, от която кариерата му все още се възстановява.

От музиката към славата

Роден на 9 юни 1963 г. в Оуенсбъро, Кентъки, Деп започва опити да стане музикант и продава химикалки, преди да се захване с актьорско майсторство. Дебютът му на големия екран е през 1984 г. в култовия трилър на Уес Крейвън "Кошмарът на Елм Стрийт". Оттам стартира успешна телевизионна кариера като полицай под прикритие с бебешко лице в популярния сериал "21 Jump Street". През 1990 г. играе "Едуард Ножиците" - същество с ножици вместо пръсти и златно сърце, което внася малко магия и радост в малък град с причудливи хора с авангардни прически. Това е едно от няколкото сътрудничества с режисьора Тим Бъртън, сред които са още "Ед Ууд", "Чарли и шоколадовата фабрика" и "Алиса в страната на чудесата".

В "Страх и омраза в Лас Вегас" Деп се превъплъщава в друг герой-ренегат - журналиста и любител на наркотиците Хънтър С. Томпсън. Именно на снимачната площадка на една от по-малко известните творби на Томпсън, "Дневникът на рома", той се запознава с Хърд и през 2011 г. играе с нея.
Поемал е и по-тежки роли, като детектив под прикритие, който се внедрява в мафията, в обичания от всички "Дони Браско" от 1997 г.

Деп е номиниран три пъти за "Оскар", включително за ролята на създателя на "Питър Пан" Джей Ем Бари във "Finding Neverland" от 2004 г. и "Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street" от 2007 г. Той също така често се връща към първата си любов, музиката, като си сътрудничи с „Оуейзис“, Алис Купър и Джо Пери от „Аеросмит“.

Новият филм на Джони Деп ще открие кинофестивала в Кан

Объркан личен живот

Деп е излизал с редица знаменитости, сред които актрисата Уинона Райдър и супермодела Кейт Мос, а с майката на двете си деца, френската певица и актриса Ванеса Паради, е бил заедно в продължение на 14 години.

Но начинът му на живот и финансите му са объркани. Веднъж той заявява, че харчи повече от 30 000 долара месечно само за вино и пръска разточително пари за изкуство и имоти. През 2020 г. той заяви пред лондонски съд, че бизнес мениджърите му са откраднали 650 милиона долара, които е спечелил от "Карибски пирати".

Бракът му с Хърд през 2015 г. е краткотраен. Те се разделят през следващата година и се развеждат през 2017 г.
През 2020 г. той се опитва да съди вестник „Сън“ за клевета, след като го наричат "бияч на съпруги", като признава, че е вземал наркотици, но отрича да е упражнявал насилие - но губи делото.

Бракът им е разнищен в още по-любопитни подробности по време на съдебен процес за клевета в САЩ две години по-късно и този път Деп успява.

"Съдебните заседатели ми върнаха живота", каза радостният Деп.

Процесът обаче стана лайтмотив за противоположните страни на дебата #MeToo и Деп остава токсична фигура за мнозина, особено в САЩ.
Вълненията му костваха главната роля в спин-оф франчайза за Хари Потър "Фантастични животни".

Но победата му в съдебния процес безапелационно позволи завръщането му. Той играе крал Луи XV във филма "Жана дю Бари", който открива филмовия фестивал в Кан 2023 г. и в който говори френски през цялото време.

Само няколко дни по-рано бе съобщено, че е получил рекордната сума от 20 млн. долара, за да остане лице на парфюма на Диор „Савидж“.
По-късно тази година той ще режисира и Ал Пачино в биографичен филм за художника Амедео Модиляни.
БГНЕС