Джон Галиано съди Диор за 15 млн. долара
Джон Галиано съди Диор за 15 млн. долара / снимка: Reuters, архив

Модният дизайнер Джон Галиано съди бившите си работодатели от Диор за 15 млн. долара. Противоречивият моделиер, който стана творчески директор на Диор през 1996 г., завел иск пред френския индустриален съд в Париж и съдебното заседание е насрочено за 4 февруари 2013 г., съобщава британският в. „Дейли Телеграф”.

Галиано беше изгонен от Диор през март 2012 г., след като беше обвинен, че в пияно състояние е отправил антисемитски обиди в парижки бар. Той посочи като причина за поведението си пристрастеността си към наркотиците и алкохола.

„Осъждам най-твърдо изявленията на Джон Галиано, които напълно противоречат на основните ценности, които винаги са били защитавани от модна къща Кристиан Диор”, заяви тогава Сидни Толедано, президент и генерален директор на модната марка.

Неотдавна 51-годишният британски дизайнер беше лишен от престижната френска награда Орден на почетния легион заради осъждането си за расизъм, разкрива БГНЕС. Той получи наградата в Елисейския дворец през 2010 г., тръгвайки по стъпките на други видни представители на модата като Ив Сен Лоран, Марк Джейкъбс и Азедин Алая. След инцидента Галиано, който е бил удостояван четири пъти с наградата Британски моден дизайнер на годината, избягва светлините на прожекторите.