/ Guliver/Getty Images
Италианската звезда Джина Лолобриджида, която се превърна в икона на световното кино, навърши 90 години. Актрисата е родена на 4 юли 1927 година в Субиако, Италия.

Вижте Джина Лолобриджида през годините (СНИМКИ)

Преди повече от 30 години Джина Лолобриджида спря филмовата си кариера, като се съсредоточи над скулптурата и фотографията.

Джина Лолобриджида
Guliver/Getty Images

Всъщност "Лоло" става актриса по случайност. Тя се е обучавала в римската Академия на изкуствата, учила е пеене и е мечтала или да пее в операта, или да вая скулптури. Но след като нейното бедно семейство с 4 дъщери пристига от провинцията в италианската столица, на красивата Джина започват да ѝ предлагат солидни хонорари в киното, дори и за епизодични роли. Тя била забелязана като финалистка в конкурса "Мис Италия 1947".

При нея истинското признание не идва веднага, но и не се отлага до безкрай. Въпреки че се снима под режисурата на такива майстори като Луиджи Дзампа, Марио Моничели, Карло Лицани, с най-голяма популярност тя се сдобива благодарение на филма на френския режисьор Кристиан Жак "Фанфан Лалето" от 1952 година. В него главната роля е поверена на Жерар Филип.
Джина Лолобриджида окончателно се налага на световния небосвод с ролята си на Есмералда в лентата по романа на Виктор Юго "Парижката Света Богородица" през 1956 година.

През 60-те години актрисата се снима в творби на водещи италиански и европейски режисьори, търсена е и от холивудски кинотворци. Но те били принудени да й идват "на крака" в Европа, заради клаузите на сключения от нея набързо договор, ограничаващ сътрудничеството й с филмовите къщи отвъд океана.

Джина Лолобриджида
Guliver/Getty Images

За разлика от вечната ѝ съперница София Лорен, Лолобриджида постига всичко сама. Тя нямала продуцент зад гърба си, какъвто беше съпругът на Лорен, Карло Понти.

Напук на невероятната си популярност, Джина решава да загърби киното, тъй като в занаята се свели до минимум качествените женски роли. Поради тази причина тя започва да се занимава с фотография и снима най-интересните личности на XX век - Пол Нюман,Салвадор Дали, Одри Хепбърн, Хенри Кисинджър, Фидел Кастро, с който прави през 1973 година ексклузивно интервю.

Успешна е и кариерата на Лолобриджида като скулпторка. Тя излага творбите си нееднократно в престижни музеи по света и работите й се търсят от частни колекционери. Въпреки безбройните й любовни увлечения, Джина е била омъжена само веднъж, като неин съпруг е бил югославският лекар Милко Скофич. От брака си с него /1949-1971/ тя има един син - Андреа Милко.
БТА