Джина Лолобриджида
Джина Лолобриджида / Gulliver/Getty Images
Звездата на италианското кино Джина Лолобриджида се бори срещу попечителство, което е наложено от съда по искане на семейството ѝ, предаде ДПА.

"Не заслужавам да бъда унижена по този начин," заяви 94-годишната актриса в емоционално телевизионно интервю.

Попечител беше назначен на Лолобриджида по искане на сина ѝ. Тя не може да взима финансови решения без негово одобрение.

"Не съм направила нищо лошо," казва актрисата. "На моята възраст би трябвало да имам спокойствие. Но аз нямам. Изморена съм. Трябва да ми бъде позволено да умра в мир."

Джина Лолобриджида е една от трите най-големи звезди на италианското кино заедно със София Лорен и Клаудия Кардинале. През 50-те и 60-те години на миналия век тя беше смятана за най-красивата жена в света.
 
Актрисата се е снимала във филми с Антъни Куин, Химфри Богарт, Марчело Мастрояни и Рок Хъдсън. Международните си успехи Лолобриджида дължи на продукции като "Фанфан Лалето" и "Красавиците на нощта".

След успешната си филмова кариера, тя се изявява като фотограф и скулптор.

Неотдавна Джина Лолобриджида отново привлече интереса на медии с правните спорове за психичното ѝ състояние. През октомври италианският Върховен съд излезе с решение, че попечител ще отговаря за нейните активи. Тя смята, че това е по инициатива на сина ѝ Милко и негови приближени, които искат да ѝ вземат парите.
 
"Има една единствена цел и това не е благосъстоянието на Джина Лолобриджида, а нейното богатство," заяви адвокатът ѝ Антонио Ингроя в телевизионно предаване. Според него клиентката му заслужава "повече уважение от всички италианци, но преди всичко от италианските институции".

Синът на актрисата посочва като основна причина за действията си Андреа Пиацола - мъж на около тридесет години, обвиняван, че манипулира Лолобриджида.

Той ѝ е асистент, а в телевизионното интервю тя го нарича "голямо щастие".

Актрисата споделя, че младият мъж й е като син, "добър човек". Италианката не желае да вижда нито биологичния си наследник, нито внука си.
Тя споделя, че са й останали малко сили да се бори. "Имам право да живея и да умра в мир," каза през сълзи Джина Лолобриджида.
БТА