Джак Изкормвача бил журналистическа измислица
Джак Изкормвача бил журналистическа измислица / снимка: БГНЕС

Джак Изкормвача - легендарният престъпник, убил пет жени през далечната 1888 г. - вероятно никога не е съществувал, пише лондонският Times, цитиран от БГНЕС.

Хипотезата е на британския историк Андрю Кук, според когото Джак Изкормвача е просто журналистическа измислица. Кук се позовава на показания на полицейския лекар от онова време Пърси Кларк, извършил оглед на телата и на петте жертви. Три от тях по всяка вероятност са били убити от един и същ човек, но другите две - от други убийци.

"Версията за един същ, сериен, убиец е била просто изгодна за издателя на лондонския в-к The Star, стремял се да повиши тиража си", смята Кук. Историкът обръща внимание на обстоятелството, че още след втората жертва лондонската полиция арестува главния заподозрян - местен обущар. Точно тогава журналистите от The Star измислят серийния убиец, назован от тях Джак Изкормвача, убеден е Кук. Вследствие това тиражът на вестника скача до нечуваните за времето си 232 000 броя дневно.

Повечето британци, а и много други хора по света до днес продължават да вярват в съществуването на Джак Изкормвача. Свидетелство за това са не само десетките филми, вдъхновени от темата, а и множеството посетители в музея Docklands, идещи най-вече заради ножа, за който се вярва, че е послужил на легендарния убиец да разпори петте си жертви, до една проституки.